Genel anlamıyla modanın değişim ve farklılaşmanın çekiciliğini uyum ve benzerlik üstünden yansıttığı düşünülür. Kendi içinde değişir ve dönüşür. Moda da diğer alanlar gibi farklı disiplinlerden ve toplumdan etkilenir. Yani bu alanda uzmanlar olarak değerlendirecek olursak modacılar toplumun eğilimlerini giyim tarzına, kıyafete dönüştürürler. Bu durum bir kişinin hayal gücünden ortaya çıkan tarz şeklinde görülemez. Toplumların geçirdiği sosyokültürel süreçler, coğrafya, teknoloji ve daha birçok şey moda akımlarının gelişimini sağlar.
Geçmişten beri her zaman modanın mimari, sanat, tasarım ve hatta müzik ile yakından ilişkili olduğu bilinir. Birbirlerinden beslenen bu dallar aslında var olduğu dönemin toplumundan da ipuçları verir. Tıpkı savaş dönemlerinde ve sonrasındaki mimariler ya da 1800’lü yıllardaki yapıların iç mekan tarzlarının kıyafetlerde de kendini göstermesi gibi.
Moda giyinme ihtiyacının ötesinde biçimlenmiş bir alan olmakla beraber zamanla bir kimlik arayışına dönüşmüştür. Hatta çoğu zaman bir isyanın sesi olmuştur. Dolayısıyla sosyal açıdan düşünüldüğünde sanat ve moda arasında çizim, renkler, tekstil gibi kavramların çok ötesinde bir bağ var. Toplum, kültür, teknoloji, mimari, düşünce biçimleri, fikirler, duruşlar ve hatta politika gibi birçok farklı alandan beslenen bu iki disiplinin ortaklıkları toplum yapıları ve dünyanın dönemleriyle de ilişkilidir.
Moda ve onu destekleyen akımların çıkış noktası Fransız İhtilali olarak değerlendirilir. Bu süreçte yaşanan toplumsal değişimin yani asiller ve alt sınıfın yaşadıkları ve toplum yapılarının yeniden inşası giyim kuşamda da yansımıştır. Modanın sonraki evrimi de dünya savaşlarına denk geliyor. Bu süreçleri diğer içeriklerimizde dönem dönem anlatacağımız için burada kısaca bahsediyoruz.
Dünyanın yaşadığı değişimlerden etkilenen moda bugüne gelene kadar birçok aşamadan geçti. Örneğin Levis 501 ilk olarak çiftçiler için sağlam bir giysi olarak üretilmişken I. Dünya Savaşı süresince insanların giydiği bir pantolon olarak yerini aldı. Yani askeriyede değil belki ama sivil halkın bu süreçte kullandığı bir üründü ve bugün hala var.
Sanat ise hepimizin bildiği gibi tüm bu süreçleri yansıttığından modayla olan bağı da burada sağlanıyor.
Fotoğraf: Laura Chouette
Yorum yap